„Kim Jong-un heeft gewonnen”

Wat een jaar geleden ondenkbaar leek, werd gisteren werkelijkheid: Donald Trump en Kim Jong-un zaten aan tafel om over nucleaire ontwapening te praten. Kunnen deze twee hardliners elkaar in de onderhandelingen vinden? Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, heeft er een hard hoofd in. „Zoals het er nu naar uitziet, heeft Kim Jong-un gewonnen.”

Breuker verwacht dat de uitkomst van de topontmoeting in Singapore zal zijn „dat het Noord-Koreaanse regime, met alle mensenrechtenschendingen die erbij horen – dat is het grote probleem! – een vredesverdrag gaat sluiten met Zuid-Korea en Amerika. De netto uitkomst daarvan is dat Kim Jong-un zal worden erkend als ‘gewoon een ander staatshoofd’ en Noord-Korea als ‘gewoon een andere staat’ die weer mee mag spelen in de internationale wereld. De sancties zullen waarschijnlijk verlicht worden.”
En zal Kim Jong-un zijn kernwapens dan opgeven? Zal hij zijn concentratiekampen ontmantelen? Breuker denkt van niet. „Hij zal hele beperkte toezeggingen doen, bijvoorbeeld het opgeven van langeafstandsraketten zodat hij Amerika niet meer kan bereiken.”

Voor het hele interview met Remco Breuker, klik op het bovenstaande filmpje.

„Noord-Korea is een land dat altijd wordt onderschat”, aldus Breuker. „Je hoort vaak: ‘het ziet er anders uit’, ‘Noord-Koreanen zijn hersenloze robots’ en ‘de leider is te dik, hij ziet er raar uit en heeft een raar kapsel’… Maar als je even wat verder kijkt, als je leest wat het Noord-Koreaanse regime schrijft, als je praat met gevluchte Noord-Koreanen en ziet wat het regime doet, dan kun je maar één conclusie trekken: dit is een land dat – hoe akelig en moreel verwerpelijk ook – een heel rationeel en capabel regime heeft. Men weet heel goed wat men doet. De strategie is niet gisteren bedacht. Noord-Korea heeft echt alles op alles gezet om dit voor elkaar te krijgen.”

Breuker betwijfelt of er door president Trump iets weg te onderhandelen is. „Dat zal zeer beperkt zijn. Noord-Korea heeft al het grootste gedeelte van wat het wil door voor het oog van de wereld aan tafel te zitten met Donald Trump. Je ziet het nu ook al gebeuren: iedereen wil opeens Kim Jong-un spreken. Hij is een coryfee geworden en dat is iets wat we onszelf niet makkelijk mogen vergeven. Noord-Korea is een van de ergste – misschien wel de ergste – mensenrechtenschender van de laatste dertig, veertig jaar!”